Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2023

Gösterim: 876

Rektörümüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Teşrifleri ile Gerçekleşen Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni'ne Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açılışı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Bandırma'daki yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi olma özelliği taşıyan tesisin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi sayesinde Türkiye, sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor aynı zamanda ülkemiz, dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline geliyor. Türkiye'nin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini, "cevherden mücevhere" anlayışıyla 300 kat artıracak. Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi, bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacaktır." İfadelerini kullandı.
Bor karbürün, sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibarıyla birçok farklı endüstriyel uygulamalarda aranan ve tercih edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bor karbürün özellikle zırh, aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi, nükleer tesislerde nötron tutucu gibi uygulama alanlarıyla savunma sanayisinin vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekti. Bir başka ifadeyle: “Bu tesis sayesinde Türkiye, sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor aynı zamanda ülkemiz, dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline geliyor." ifadesini kullandı. Diğer alanlarda da benzeri güzel gelişmeler yaşandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada küresel tedarikleri belirli yerlere terk edip sadece fikri mülkiyet haklarının kazancıyla yetinme devrinin geride kaldığını ifade etti. 
Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve il ve ilçe protokol üyelerinin yaptığı tesisin açılış töreninde Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Prof. Dr. Celalettin Yanık, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz, Rektör Danışmanımız Prof. Dr. İsmail Şahin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Oktay Eray, Susurluk MYO Müdürümüz Prof. Dr. Bünyamin Söğüt, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürümüz Prof. Dr. İbrahim Tümen, Denizcilik MYO Müdürümüz Doç. Dr. Celil Aydın ve Kurumsal İletişim Koordinatörümüz Muhammed Murat Öymez de hazır bulundu.