Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2023

Gösterim: 715

Üniversitemizde “Bandırma Deprem Paneli” Düzenlendi

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği koordinatörlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Üniversitemiz iş birliği ile toplumda deprem bilincinin oluşturulması amacı ile Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonumuzda “Bandırma Deprem Paneli” düzenlendi. Panele Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş ve Prof. Dr. Celalettin Yanık, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.  

Moderatörlüğünü Gönen Jeotermal Enstitüsü Müdürümüz Doç. Dr. İsmail Koçak’ın üstlendiği panele konuşmacı olarak Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Türkmen ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan katıldı. Görevi nedeniyle programa gelemeyen diğer konuşmacı Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Önlemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de panele çevrim içi olarak katılım sağladı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşması Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Emre Kıbrıs tarafından gerçekleştirildi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Celalettin Yanık’ın yapmış olduğu konuşmanın ardından panele geçildi. 

Panelde ilk olarak sözü Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Önlemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir aldı ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Ölçümlerde 7.7 ve 7.6 şiddetinde olsa da hissedilen büyüklüğün yaklaşık 11 şiddetinde olduğunu belirtti. Depremin hangi faydan kaynaklandığı ve şu anda hangi faylarda stres birikimi yaşandığına dair çalışmaların devam ettiğini söyleyen Sözbilir, Kayseri ve Adana tarafında yer alan fay hatlarında stres birikimi ve risk olduğunu ifade etti. 

 
İkinci konuşmacı olarak kürsüye gelen Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan da 11 ilimizi derinden etkileyen ve pek çok can kaybı yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin üzücü sonuçlarını anlatmakla konuşmasına başladı. Deprem bölgesinde kurulu olan ülkemizdeki 24 kentimizin ve 110’u aşkın ilçemizin diri fay hatları üzerinde yer aldığına dikkat çeken Aykan, bu fay hatlarının üzerinde yaşayan ve olası bir depremde etkilenecek olan yaklaşık 1 milyonu aşkın vatandaşımızın yaşadığını belirtti. 

Paneldeki son konuşma Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Türkmen tarafından gerçekleştirildi. 210 milyon yıl öncesine ait bir dünya haritasının görseli ile konuşmasına başlayan Türkmen, 210 yıl boyunca meydana gelen depremler neticesinde yer kürede oluşan değişiklikleri detaylarıyla gösterdi ve kıtalardaki hareketliliğin hiçbir zaman son bulmayacağının altını çizdi. 1901 yılından önce tarihsel deprem olarak nitelendirilen deprem kavramının 1901 yılından sonra, depremi ölçebilen aletlerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, aletsel deprem olarak nitelendirdiğini söyleyerek yaşanmış olan tarihsel depremleri, yaptıkları yıkımlarla birlikte anlattı. Kahramanmaraş depreminden sonra özellikle Hatay bölgesinde yaşanan tarihsel depremleri incelediğini anlatan Türkmen, tarihte pek çok deprem yaşanan Hatay’ın iki sefer tamamıyla yıkılıp yeniden inşa edilmiş olduğunu söyledi. 

Panelde konuşmacıların ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Emekli Tuğgeneral Hüseyin Hamdi Ergün de söz alarak bir sunum ve konuşma gerçekleştirdi. Deprem zamanlarında belediyelere, özellikle de büyükşehir belediyelerine çok büyük iş düştüğünü ifade eden Ergün, depremin sürekli gündemde tutulması ve hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizerek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak depremlerle ilgili yapmış oldukları hazırlıklar ve ülkemizde ilk kez hayata geçirilecek olan yapay zekâya dayalı otonom sistemlerini anlattı. 

Tüm konuşmacıların, deprem bölgesine kurulmuş bir ülkede yaşadığımız gerçeğinin altını çizdiği ve bu gerçeği göz ardı etmeksizin depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguladığı panel soru-cevap bölümü ile devam etti.

Konuklardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından Üniversitemiz adına Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Celalettin Yanık, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası adına ise Odanın İkinci Başkanı Emre Kıbrıs tarafından konuşmacılara plaket takdiminde bulunuldu. Oldukça faydalı bilgiler paylaşılan “Bandırma Deprem Paneli” günün anısına gerçekleştirilen fotoğraf çekimiyle son buldu.